Uncategorized
Internetul lucrurilor sau IOT
Internetul lucrurilor sau IoT este un sistem de dispozitive computerizate interconectate, mașini și aparate mecanice și digitale, obiecte, animale sau persoane cu identificatori unici (UID) și cu abilitatea de a transfera date într-o rețea fără a necesita o conexiune între oameni.
Un lucru din IoT poate fi o persoană cu un implant de monitor de inimă, un animal de fermă cu transponder de biochip, un automobil care are senzori încorporați pentru a alerta șoferul atunci când presiunea în anvelope este scăzută sau orice alt produs natural sau artificial care poate fi atribuit unei adrese IP capabile să transfere date printr-o rețea.
Din ce în ce mai mult, organizațiile dintr-o varietate de industrii folosesc IoT pentru a funcționa mai eficient, pentru a înțelege mai bine clienții pentru a oferi un serviciu îmbunătățit pentru clienți, a îmbunătăți procesul decizional și a crește valoarea afacerii.
Primul IoT, de exemplu, a fost o mașină de codificare creată la Universitatea Carnegie Mellon la începutul anilor 1980. Folosind web-ul, programatorii puteau verifica starea mașinii și puteau determina dacă ar fi o băutură rece care să-i aștepte la tonomatul Coca-Cola.
IoT a evoluat de la comunicarea dintre mașină și mașină (M2M), adică mașini care se conectează reciproc printr-o rețea fără interacțiune umană. M2M se referă la conectarea unui dispozitiv la un nor (cloud), gestionarea acestuia și colectarea datelor online.
În prezent IoT este o rețea de senzori de miliarde de dispozitive inteligente care leagă oamenii, sistemele și alte aplicații pentru colectarea și partajarea datelor. Ca bază, M2M oferă conectivitatea care permite IoT.
Întregul ecosistem IoT este alcătuit din dispozitive inteligente care utilizează procesoare integrate, senzori și hardware de comunicații pentru a colecta, trimite și acționa asupra datelor pe care le obțin din mediile lor. Dispozitivele IoT partajează datele senzorilor pe care le colectează prin conectarea la un gateway IoT sau la alt dispozitiv de margine în care datele sunt fie trimise către nor (cloud) care urmează să fie analizate sau analizate local.
Uneori, aceste dispozitive comunică cu alte dispozitive conexe și acționează asupra informațiilor pe care le primesc una de la cealaltă. Dispozitivele fac cea mai mare parte a muncii fără intervenția omului, deși oamenii pot interacționa cu dispozitivele – de exemplu, pentru a le instala, pentru a le da instrucțiuni sau pentru a accesa datele.
Protocoalele de conectivitate, de rețea și de comunicare utilizate cu aceste dispozitive web depind în mare măsură de aplicațiile specifice IoT desfășurate.
Internetul lucrurilor (IoT) oferă o serie de beneficii organizațiilor, permițându-le:
să monitorizeze procesele globale de afaceri;
îmbunătățirea experienței clienților;
economisirea de timp și bani;
sporirea productivității angajaților;
integrarea și adaptarea modelelor de afaceri;
luarea unor decizii de afaceri mai bune;
generarea mai multor venituri.
Exemple de aplicații IoT:
orașele inteligente
mașinile inteligente
aparatele inteligente
clădirile inteligente
casa inteligentă
smart TV
agricultura inteligentă
Clădirile inteligente pot, de exemplu, să reducă costurile cu ajutorul senzorilor care detectează câte ocupanți sunt într-o cameră. Temperatura se poate ajusta automat – de exemplu, prin rotirea aparatului de aer condiționat dacă senzorii detectează o sală de conferințe este plină sau dacă răsturnă căldura dacă toți cei din birou au plecat acasă.
În agricultură, sistemele de creștere inteligentă bazate pe IoT pot contribui la monitorizarea, de exemplu, a luminii, a temperaturii, a umidității și a umidității solului pe câmpurile de cultură, utilizând senzori conectați. IoT este, de asemenea util în automatizarea sistemelor de irigare.
Într-un oraș inteligent, senzorii și implementările IoT, cum ar fi iluminatoarele stradale inteligente și contoarele inteligente, pot contribui la atenuarea traficului, la conservarea energiei, la monitorizarea și abordarea problemelor de mediu și la îmbunătățirea canalizării și implicit a calității vieții cetățenilor.
Care este scopul unui proiect inteligent al orașului IoT?
Doriți să reduceți decesele accidentale, să opriți crima, să monitorizați calitatea mediului, să reduceți traficul sau altceva?
În principiu, orice obiect fizic poate fi transformat într-un dispozitiv IoT dacă poate fi conectat la internet și controlat în acest fel.
EXEMPLE
Un bec care poate fi pornit cu ajutorul unei aplicații smartphone este un dispozitiv IoT, la fel ca și un senzor de mișcare sau un termostat inteligent în biroul dvs. sau o lumină stradală conectată. Un dispozitiv IoT ar putea fi la fel de pufos ca o jucărie pentru copii sau la fel de serios ca un camion fără șofer sau ca un motor cu jet de mare viteză care este acum umplut cu mii de senzori care colectează și transmit date înapoi pentru a se asigura că funcționează eficient.
La o scară și mai mare, proiectele de orașe inteligente completează regiuni întregi cu senzori pentru a ne ajuta să înțelegem și să controlam mediul înconjurător.
Termenul IoT este utilizat în principal pentru dispozitive care, în general, nu ar trebui să aibă în general conexiune la internet și care pot comunica cu rețeaua independent de acțiunea umană.
Din acest motiv, un PC nu este în general considerat un dispozitiv IoT .
Un smartwatch sau o bandă de fitness sau alt dispozitiv care poate fi purtat poate fi considerat un dispozitiv IoT.
IoT promite să facă mediul nostru – casele , birourile și vehiculele noastre – mai inteligente, mai măsurabile și mai vorbărețe.
Difuzoarele inteligente, cum ar fi Echo-ul Amazon și Home-ul Google, facilitează redarea muzicii, setarea cronometrelor sau obținerea de informații.
Sistemele de securitate de la domiciliu facilitează monitorizarea evenimentelor din interiorul și exteriorul sau vizitarea și discuția cu vizitatorii.
Între timp, termostatele inteligente ne pot ajuta să ne încălzim casele înainte de a ajunge înapoi, iar becurile inteligente pot face să pară că suntem acasă chiar și atunci când suntem plecați.
Privind dincolo de casă, senzorii ne pot ajuta să înțelegem cât de zgomotos sau poluat ar putea fi mediul nostru.
Autovehiculele autonome și orașele inteligente ar putea schimba modul în care construim și gestionăm spațiile noastre publice.