Ce este energia verde ?

          Energia electrica a evoluat foarte mult in ultimul timp, iar daca in urma cu 20 de ani nici nu ne gandeam ca exista posibilitatea de a ne produce energia electrica prin surse precum : soarele, apa, vantul, in zilele noastre aceste lucruri sunt posibile si chiar avantajoase ca si costuri, iar aceasta energie poarta denumirea de energie regenerabila sau energie verde, in limbaj curent.

De ce „verde” ?

          Avand in verdere ca sursele principale de energie sunt cele oferite de natura si enumerate mai sus am tinde sa credem ca acesta este motivul pentru care energia se numeste verde, insa motivele sunt altele. In primul rand, impactul acestor dispozitive care transforma lumina soarelui, puterea vantului si a apei in energie electrica au un impact minim asupra mediului inconjurator. Emisiile de CO2 care rezulta in urma producerii dispozitivelor de captare si transformare a energiei naturale in energie electrica sunt net inferioare, prin comparatie, cu metodele traditionale de a produce energia electrica. Timpul de functionare la capacitatea optima a dispozitivelor este pana la zece ani cu un procent de functionare de 80%. Costurile sunt destul de accesibile pentru achizitionarea sistemelor, iar daca se produce mai mult decat se consuma exista si un program legislativ, care urmeaza sa fie utilizat si la noi in tara, care ne va permite sa „vindem” energia electrica suplimentara companiilor nationale care se ocupa cu asa ceva, deci pe langa ca se produce energie aproape gratis, va exista si posibilitatea de a produce si un venit din surplusul de energie nefolosita.

          Energia eoliana

          O sa explic pe scurt principiul de functionare: aceasta energie este produsa de puterea vantului care se transfera la o turbina eoliana prin intermediul unor elice puse in miscare de vant. Vantul se creeaza prin transferul de aer cald – aer rece, stim ca aerul cald e mai usor si urca, iar aerul rece e mai greu si coboara iar, in zonele de transfer se creeaza vantul care nu este indeajuns doar sa existe pentru a ne putea folosi de el, ci mai trebuie si sa fie constant si sa aiba o viteza de aproximativ 20 Km/h. Astfel, aceasta conditie este destul de greu de indeplinit, deci suntem conditionati de zona. Aceasta energie eoliana este specifica zonelor oceanice si zonele cu altitudini ridicate.

          Energia solara

          Aceasta energie este produsa direct de la soare prin intermediul unor panouri. Ea poate fi de doua feluri, in functie de echipamentul pe care il avem, poate fi termica si electrica. Exista  panouri care sunt folosite pentru a incalzi apa in vid si poarta denumirea de panouri termice si exista panouri care produc energie electrica si poarta denumirea de panouri fotovoltaice. Un avantaj ar fi ca aceste panouri produc energie de la 9 ore/zi in sus, in funcite de cate ore are ziua, astfel ele produc energie ziua si o inmagazineaza sau o urca in retea iar noaptea ne putem folosi de ea sau produce apa calda pentru a ajuta sistemele de incalzire ale unui spatiu.

          Problema cea mai mare este ca acestea nu produc energie in mod constant si sunt influientate de intensitatea luminii soarelui, care este influientata de vreme, factorul de lumina fiind diminuat. Nici un loc de pe planeta nu ne poate asigura energie constanta de la soare pe tot parcursul anului, insa daca instalatia noastra este mixta, adica produce si energie electrica si termica costurile de intretinere a unei locuinte in ceea ce priveste incalzirea si energia electrica se reduc cu 75 de procente.

 

          Mare grija la alegerea echipamentului deoarece el este expus la toate intemperiile de peste an inclusiv la grindina, fenomen natural pentru care unele companii care produc aceste echipamente ofera garantie.

          Avantajele energiei verzi

 1. Este gratis!
 2. Are un impact minim asupra mediului inconjurator;
 3. Se poate folosi in zonele greu accesibile unde reteaua de stat nu a ajuns inca, deoarece nu se renteaza;
 4. Este doar a ta si nu poate nimeni sa iti ceara o contravaloare pentru energia pe care ti-o produci singur, adica esti autonom, nu depinzi de o alta companie;
 5. Are o garantie de pana la 10 ani;
 6. Este usor de montat;
 7. Investitia este subventionata 70% de catre stat;
 8. Poti sa transformi surplusul de energie in profit;

Dezavantajele energiei verzi

 1. Nu este constanta sursa de energie;
 2. Nu este accesibila tuturor zonelor de pe pamant (energia eoliana);
 3. Este influientata de climat si de zona;
 4. Costuri mari pentru inmagazinarea energiei produse (baterii);
 5. Este expusa calamitatilor naturale;

Energia verde pentru casa ta.

Desi este un subiect destul sceptic inca, este un vis care poate sa devina realitate pentru toata lumea, si hai sa fim sinceri, cine nu si-ar dori sa nu mai plateasca facturile pentru energia electrica si pentru energia termica NICIODATA?

Acest lucru este destul de costisitor, precum va expuneam mai sus, insa odata instalata ea are posibilitatea sa se plateasca in timp prin programe de subventionare si prin vinderea surplusului de energie.

In primul rand, cel mai usor pentru o casa este sa te folosesti de energia solara care in functie de zona in care esti ea poate sa fie foarte buna sau buna, lucru care duce la maximizarea utilitatii pe care o ofera o astfel de instalatie. Parte de instalare este cea mai costisitoare deoarece avem nevoie de panouri fotovoltaice, panouri termice, baterii si o serie de instalatii care sa duca energia de la sistem la consumator si la retea pentru a vinde energia neconsumata de noi.

Sa nu ne oprim doar la energia electrica si termica oferita de energia soalara si sa utilizam si apa de ploaie care daca o captam inteligent o putem folosi pentru sistemele de irigare si pentru apa utilizata la toaleta, astfel daca centralizam apa de ploaie intr-un bazin de acolo o putem refolosi pentru diverse intrebuintari.

 

Daca avem pozitionata casa intr-o zona cu vant puternic si constant se poate opta si pentru o statie eoliana pentru a produce si mai multa energie electrica.

 

Mai exista un mod de a produce energie termica pentru incalzirea apei, insa acesta este mai greu de folosit si se numeste energie termica prin biomasa, un concept destul de simplu, dar inca se testabil. Acest concept se refera la realizarea unei spirale prin care sa treaca apa, spirala care este acoperita de biomasa care fermeteaza si produce caldura, caldura care se transmite la spirala si incalzeste apa pe care noi o folosim sa ne incalzim casa, insa precum am zis inca se cauta metode pentru a conserva cat mai mult aceasta energie si pentru a elimina mirosurile din procesul de descompunere a acesteia.

Toate aceste metode, plus o izolare corespunzatoare a casei, duc la o valoare minima in ceea ce priveste cheltuielile utilitatilor in casa ta.

Concluzii

Energia verde este un concept nou dar in crestere avand in vedere ca in anul 2005 suma investitiilor in energia verde la nivel global a fost de 39 de miliarde de dolari, iar in 2013 de 214 miliarde de dolari si este in continua crestere, datorita avantajelor pe care le ofera si datorita impactului minim pe care il are asupra mediului inconjurator. Cea mai intalnita utilizare este in paralel cu cea conventionala insa momentan oamenii nu merg integral pe aceasta energie.

Are o multme de aplicatii si este la indemana oricui doreste sa o foloseasca, singurul impediment ar fi acele costuri de investitie de la inceput, dupa care beneficiile vin cu varf si indesat.